Waarom zou ik daar in groepsverband over praten?

American Group Psychotherapy Association 50th ...
American Group Psychotherapy Association 50th Anniversary 1992 Poster (Photo credit: robgiampietro)
Nee, we kiezen niet voor groepsgesprek omdat we alle details graag van elkaar willen horen. Het draait er om dat het eigenlijk best lastig is om te praten over kinky seks. En als je een goede manier wilt vinden om jouw eigen ‘anders dan gebruikelijk seksualiteit’ beleving op een goeie manier een plek te geven in jouw leven, dan is dat niet makkelijk als je daar net mee begint. Ik weet vanuit mijn werk hoeveel opleiding therapeuten soms nodig hebben om over gewone seks te praten, laat staan over andere belevingen van seksualiteit.
Even voor alle duidelijkheid: het gaat daarbij niet over de ‘dirty details’ (die zijn voor jouzelf om daar echt van te gaan genieten) ;-), het draait er juist om dat je leert er over te praten met anderen en vooral hoe je erover kan praten met de mensen die in jouw leven belangrijk zijn. En natuurlijk geldt daarbij heel duidelijk dat jij ook zelf kan gaan bepalen wat jij wilt delen en wat niet. Grenzen aangeven is belangrijk: dat leer je niet door ze te overschrijden.

Waarom zou ik daar in groepsverband over praten?

Juist voor het vinden van de toon en de woorden, daar is een groep wel handig voor.
Natuurlijk, als je het nog te lastig vindt om dingen uit te spreken, dan kan het beter zijn om in een twee-gesprek met een relatiecoach te praten, of in een drie-gesprek van een relatiecoach met jouw partner.
Maar als je wil meemaken dat je kunt praten over de manieren waarop je deze fantasieën in jullie leven een plek zou kunnen geven dan is een groep minstens een héle goeie oefening -nog even los van de praktische info die je dan gezamenlijk krijgt en het gegeven dat andere mensen uit de groep mogelijk precies de vraag stellen waar je zelf nog even niet op was gekomen-

Hoe praat je daar in groepsverband over?

Belangrijk is wel de toon waarop daarover gepraat wordt. We weten allemaal dat mensen toch echt hele domme dingen kunnen doen als ze eenmaal opgewonden genoeg zijn. Vreemd genoeg is het makkelijker om alle spannende details er gewoon maar uit te gooien als je daar eenmaal aan begint. Maar als je niet alleen maar met een geile mindset over jouw seksualiteit praat maar juist ook leert om met een nuchter hoofd over deze dingen te praten, een brein dat nog denkt over mogelijkheden en onmogelijkheden (in spannende fantasieën is immers niets onmogelijk), en juist als je hardop gaat denken over de kosten en de baten van jouw fantasieën of de fantasieën van jouw partner, dan krijg je ineens veel méér de mogelijkheid om daar ook een handige vorm voor te vinden.

de toon: Het kan leuk zijn, het kan een kleine “ting” hebben. Maar als je vanuit geilheid gaat praten dan heeft het ineens weinig praktisch nut.

Minstens zo lastig is de mindset van angst. Want angst die geeft de neiging om weg te lopen of weg te meppen. Laten we wel zijn, als je ineens merkt dat jouw partner fantasieën heeft waar je tot dan toe geen idee van had, dat is een beetje ‘scary’ en onze eerste reactie bij angst is “weg!” (weg ermee / weg ervan). Vaak zie je bij relaties die uit elkaar aan het groeien waren dat er daarom niet meer hardop uitgesproken wordt wat er van binnen leeft.

Praten dus: individueel of in groepsverband

Misschien was iets al heel lang een fantasie, en is dat ook fantasie gebleven. Maar dan zal je waarschijnlijk ook wel herkennen dat het als fantasie is gegroeid. Als je jezelf daar eens eens hardop over uit spreekt, dat helpt om te (be)kijken of dit een realistisch beeld is en of het ook een fantasie is die realiteit zou kunnen worden. Uitspreken helpt om bij jezelf en eventuele partner te onderzoeken of het ook een haalbaar plan zou kunnen worden.

Als iemand midden in zijn eigen ontdekkingsproces zit, is het vaak erg lastig om losse dingen daarvan onder woorden te brengen. Erover praten, vragen stellen en vragen krijgen, antwoorden geven, met elkaar delen, dat helpt om een duidelijker en ook een realistischer beeld te krijgen van wat je werkelijk hoopt, verwacht of wilt…
En het kan een voordeel zijn om dat in een degelijke groep te doen. Niet iedereen is er even goed in om zichzelf goed te verwoorden. Wanneer je een ander iets hoort zeggen dan kan dat maken dat je ineens (h)erkent hoe dat voor jou is. Te horen dat het voor jou mogelijk hetzelfde, of misschien juist compleet anders is, dat kan enorm helpen om er zonder al te veel angst en zonder al te veel opwinding over te denken.

trouwens… vaak ontdekken we ook dat we totáál verschillend, maar eigenlijk helemaal niet zo ‘anders’ zijn.

Hans

Advertenties

geef een hier reacties a.j.b.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s